Még mindig ősz van. Ha ősz van akkor alma és sütőtök. Ahogy közeledik a tél, egyre jobban előtérbe kerül a fahéj és szegfűszeg is. Nincs más hátra mint kombinálni! Kisül belőle egy komplexebb, de még mindig nagyon egyszerű vasárnapi étel.
Tőkehalfilé citromos-boros-fokhagymás mártással
Hozzávalók:
- 50 dkg tőkehalfilé (friss vagy fagyasztott)
- vaj
- étolaj/ kókuszolaj
- tej
- fokhagyma
- fél citrom leve
- só, bors
Előkészületek:
A tőkehalat (fagyasztott) felöntöttem annyi tejjel,hogy ellepje, tettem bele jópár gerezd fokhagymát és magára hagytam kiolvadni. Miután teljesen kiolvadt, letörölgettem, a fokhagymákat pedig félretettem.
Elkészítés:
A vajat felolvasztottam, a halat sóztam, borsoztam, majd serpenyőben sütöttem oldalanként 2-2 percig. Minden szeletnél dobtam rá egy pici vajat és ha kellett, kókuszolajjal pótoltam. A halszeletek kisültek, a megmaradt vajas keverékben megpirítottam a fokhagymát, belenyomtam a citromlevet és egy pici borral összeforraltam.
Mazsolás kuszkusz
Hozzávalók:
- 250 g kuszkusz
- egy marék mazsola
- forróvíz, annyi hogy ellepje
- só, fahéj
- 2 ek olívaolaj
Előkészítés/Elkészítés:
A kuszkuszt egy jénai tálba tettem, kicsit lesimítottam. Sóztam, tettem bele egy késhegynyi fahéjat és 2 evőkanál olívaolajat. Belekerült a mazsola is és felöntöttem annyi vízzel ami ellepte. Alufóliával letakartam vártam 20 percet, ez alatt megduzzadt és beszívta az összes vizet. El is készült.
Chilis almapüré
Hozzávalók:
- 2 nagyobb alma
- kis darabka vaj
- 1dl fehérbor
- citromhéj
- fahéj, szegfúszeg
- chili
Előkészületek:
Az almát megmostam és nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
Elkészítés:
A vajat felolvasztottam és rátettem az almát. Kis ideig pároltam majd fűszereztem egy citrom lereszelt héjával, fél kávéskanál fahéjjal és két szem szegfűszeggel. Felöntöttem a borral és együtt pároltam készre.
A legvégén őrölt chilivel ízesítettem szintén egy fél kávéskanálnyival.
Sült sütőtök:
Hozzávalók:
- 1 db sütőtök
Előkészületek:
Kettévágom, feldarabolom és kikaparom a magokat.
Elkészítés:
Közepesen meleg sütőben puhára sütöm. Nem tettem rá sem mézet sem cukrot, magában is eléggé édeskés volt.
Ez most nem egy szokványos, dobjuk össze gyorsan étel lett, bár túl sok odafigyelést és gyakorlást nem igényel. Vannak dolgok amik alapból illenek egymáshoz, mint a citrom és a hal, az alma és a fahéj, de sose féljünk változtatni, vagy olyan hozzávalókat kipróbálni, amik elsőre szokatlannak tűnnek, mint például a chili az almapürében.
@Jucus