A kedvenc ételeim azok, amiket gyorsan el tudok készíteni. Csak egymásra rakosgatok különböző dolgokat egy tepsiben, betolom a sütőbe, és valami fantasztikus dolog lesz belőle. Ezt a receptet ajánlom azoknak, aki vacsoravendégeket várnak, és nincs idejük sokáig vesződni a különböző fogásokkal.
Egyszerűen elkészíthető, és igazán látványos a sokféle zöldség szép színt ad neki. Biztos vagyok benne, hogy, aki elkészíti az sok dicséretet fog bezsebelni.
Ha kihagyjuk belőle a húst, akkor kiváló vegetáriánus fogás lesz belőle. A hozzávalókon tetszés szerint lehet alakítani, ha valamit nem szeretünk nem muszáj beletenni, nyugodtan helyettesíthetjük mással is.
Hozzávalók 6 személyre
4-6 db csirkemell
2-3 db vastagabb sárgarépa
2 db paszternák /Ez akár el is hagyható, én szeretem, mert édesebb, mint a fehérrépa/
1 kg burgonya
2 fej lila hagyma
1 kis zacskó hüvelyes zöldborsó
fél fej brokkoli
6-8 szem gomba
1 doboz bacon szalonna, kockázott ez olyan 125 gramm
méz
mártás
babér levél
só, bors
egy kis üveg fehérbor
200 ml tejszín
liszt
Elkészítés
Minden zöldséget megpucolok, és apró kockákra vagy karikákra vágom. A brokkolit virágaira szedem, és elkezdem rétegezni a hozzávalókat a tepsiben. Legalulra a krumplit szoktam rakni, aztán a sárgarépát, és a paszternákot. Végül a hagymát, gombát, brokkolit, és a zöldborsót. Aki szeretné megsózhatja a hozzávalókat, de én nagyon kevés sóval főzök, mert a párom szinte mindent anélkül eszik, szóval ki is hagytam most. A csirkemellet is kockákra várom, és ráteszem a zöldségekre a szalonnával együtt. Öntök rá egy kis vizet, bár a csirke is ereszt majd némi levet, de a későbbiekben majd szükségünk lesz erre a finom ízes alaplére. Ezt az egészet megcsurgatom mézzel, és lefóliázva betolom a sütőbe olyan 180 fokra egy jó 45-60 percre.
Mikor minden megsült, akkor óvatosan egy mélyebb serpenyőbe öntöm a levet az ételről, mert ez lesz a mártás alapja. Felöntöm a fehérborral / nem muszáj az egész üveggel beleönteni/, és összeforralom. Sózom, borsozom, és dobok bele egy-két babérlevelet is, hogy adjon egy kis pikáns ízt. Csinálok egy laza habarást a fehérboros alapléből és a lisztből, majd ezután lassan beleöntöm a tejszínt, és hagyom, hogy egy kicsit még főjön. Ha már benne van a habarás, akkor sűrűn kell kevergetni.
A mártást ráöntöm a tepsi tartalmára, és melegen tartom, míg jönnek a vendégek.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek!
@Eszter