Ez az egyik legkönnyebben elkészíthető mégis laktató vacsora, amit rövid idő alatt össze tudok dobni. A párom is nagyon szereti, bár hozzáteszem ő megeszi a bolti Cottage Pie-t is... Igazából a pite elnevezés egy kicsi elferdítése a valóságnak, hiszen itt nem fogok tésztát használni, a darált húsból készített pörkölt tetejére fogom halmozni a burgonyapürét, és aztán az egészet betolom a sütőbe.
Az eredeti angol receptben a darált hús mellé sárgarépát és zöldborsót is kéne tenni, de én magyar vagyok, így ezt inkább hagymával és szalonnával helyettessítettem. :) Viszont ettem már olyat, amiben répa és borsó volt, és nem ront az ízén, szóval akinek szimpatikus az angol variáció, ne tántorodjon el. Én marhahúst választottam a "pitém" elkészítéséhez, de sertéshússal is ugyanolyan finom.
Hozzávalók
4 főre
1 kg burgonya
600 - 750 g darált marhahús/sertéshús
1 fej vöröshagyma
125 g bacon /amennyit csak szeretnénk, annyit tegyünk bele/
20 g vaj
só
bors
pirospaprika
Joghurtos uborkasaláta
500 ml görög joghurt vagy bármilyen natúr /nem édesített/ joghurt
2 -3 db kígyóuborka
fokhagyma
Előkészületek
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát és a szalonnát felteszem pirulni, majd sózom borsozom, felöntöm egy pici vízzel, és közben beleteszem a pirospaprikát is. Ezt kicsit hagyom főni, aztán beleteszem a darált húst is, és egy jó szaftos pörköltet készítek belőle. Ha sertéshúst használunk, akkor nagyjából 20-30 perc alatt készen lesz a pörkölt, és ez idő alatt bőven meg fog főni a burgonya is, amit a 20g vajjal szépen összenyomunk.
A pörkölt kerül alulra a tepsibe, erre halmozom a burgonyapürét. Én flancoltam egy kicsit, ezért habzsákba töltöttem a pürét, és úgy nyomkodtam a pörkölt tetejére.
180 fokon addig sütöm, amíg a püré teteje e nem kezd egy kicsit barnulni. Ez olyan 10 perc után fog bekövetkezni. Várok vele gey kisit, míg kihül, mert utna már szépen tudom majd szervírozni.
Addig gyorsan megcsinálom a salátámat. Az uborkát kinyomkodom, hogy lehetőleg minél kevesebb lé maradjon benne, majd a joghurtot összekeverem a zúzott fokhagymával. Használhatunk fokhagyma bort, vagy pürét is, én az utóbbit vettem a boltban. Az öntetet összekeverjük az uborkával, és már fogyasztható is.
Jó étvágyat kívánok!
@Eszter