A marcipán rózsák soha nem mennek ki a divatból, még mindig töretlenül az egyik legnépszerűbb tortadekorációnak számít. Úgy gondoltam ideje, hogy továbbfejlesszem a tudásomat, így kerestem egy oktató videót, és kipróbáltam a dolgot. Első ránézésre bonyolultnak tűnt, de végül is nem akkora ördöngösség. Szóval vettem egy pár csomag marcipánt, és fondant-ot is. És nekiálltam gyurmázni. :)
A videó nagyon sokat segített, mert lépésről-lépésre megmutatta mit hogyan csináljak. MARCIPÁN RÓZSA KÉSZÍTÉSE Az egyszerűség kedvéért készítettem néhány fotót is és elmagyarázom a lépéseket, hátha valakinek kedve támad cukrászkodni. :)
Tehát nem kell más, mint pár csomag marcipán vagy fondant. Attól függ mennyi virágot szeretnétek készíteni. Egy csomag marcipánból akár három rózsa is kijön. A fondant előnye, hogy nem tapad úgy, mint a marcipán.
Mivel én sárga marcipánt és fehér fondant-ot kaptam, így ételfestékre is szükségem volt. Jó ha kéznél van pár gumikesztyű és törlőpapír is. A vágódeszkát pedig betekertem fóliába, mert nem akartam, hogy a festék befogja, és így kevésbé tapadt. Porcukorra is szükség lehet, mikor gyúrni kezdjük a marcipánt, mert ez esetben úgy működik, mint a liszt a süteményeknél, elősegíti a munkánkat.
Első lépésként kis hurkákat gyúrok, majd azokat egyenlő nagyságú darabokra vágom fel.
Ezután elkészítem a rózsa közepét. Egy közepes méretű golyót kell formázni, aminek a felső részét elkezdem elvékonyítani. De csak a tetejének kell vékonynak lennie, az alja maradjon duci, hogy szép formás legyen a rózsa. És az egészet lenyomom a vágódeszkára, hogy stabil legyen.
Legalább hat szirmommal dolgozzatok. Mindegyiket szépen illesszétek úgy, hogy mindig elfedje az előző szirom illesztését. Aztán kicsit hajtsátok le a szirmokat, hogy élethűbb legyen. Amennyiben a magyarázatom túl bonyolultan hangzik /ami előfordulhat :)/ nézd meg a videót, mert az sokat segít.
Ha színezni szeretnétek a marcipánt vagy a fondant ot, használjatok ételfestéket. Első nekifutásra nem kell sokat ráönteni, és szépen bele tudjátok dolgozni, ha gyúrni kezditek a deszkán, mint egy tésztát.
Szép pasztellszíneket kapunk.
A zöld színű marcipánt vagy fondan-ot nyújtsátok ki, nem kell nagyon vékonyra. Ha esetleg tapad, akkor szórjatok alá porcukrot. Majd egy éles késsel levél formákat vághattok belőle, és még az erezetet is be tudjátok rajzolni. Nem nehéz.
És íme a végeredmény. Nagyon mutatós dekoráció, és mivel ez Home Made így mindenki el fogja nekünk nézni, hogy esetleg nem tökéletes. :)