A töltött káposzta mellé mindig csinálok valamilyen húsételt is, mert jó az, ha van választék. Ezt a menüt könnyű elkészíteni, és a még nem olyan gyakorlott háziasszonyok is boldogulni fognak vele.
Hozzávalók
500 g darált sertés hús
1 db szikkadt zsemle
1 b tojás
bacon
vöröshagyma
majoránna
tej
1,5 kg burgonya
rozmaring
fokhagyma
olaj
ecet
só
libazsír
1 fej lila káposzta
2-3 db alma
babér levél
kristálycukor
Elkészítés
1. A krumplit megpucoltam, és a nagyobb darabokat félbe, vagy negyedbe vágtam, hogy kicsivel nagyobbak legyenek, mint egy ping-pong labda. Sós vízbe felteszem főni, és a forrástól számított tizedik percben leveszem a tűzről.
2. Közben összeállítom a húskenyeret. A zsömlét beáztatom a tejbe. A vörös hagymát kevés olajon megdinsztelem. A darált húst a tojással, és a kinyomkodott zsömlével összekeverem. Beleteszem a hagymát is, sózom, és a majoránnát is hozzáadom.
A sütőformát /esetemben gyümölcskenyér formát / kibélelem a bacon csíkokkal, és ráhalmozom a darált húst.
Ha maradt egy kis szalonnal, akkor a tétjére teszem. Lefóliázva 190 fokon legalább 50 percig sütöm.
3. A főtt krumplit egy nagy tepsibe tettem pár kanál libazsírral együtt. Más zsiradékot is használhattok, ha szeretnétek. 25 percig sütöm, de nem takarom le, mert azt szeretném, hogy megpiruljon. Ha letelt az idő, kiveszem, és mindegyik szemet megfordítom, majd egy krumplinyomóval óvatos lenyomkodom őket, de nem kell szétpasszírozni, csak kicsit kilapítani.
Egy tálba teszek három evőkanál olajat, egy evőkanálnyi ecetet, sót és borsot, és ebbe beleforgatom a rozmaringot és a fokhagymát is. Azután a zöld fűszert és a fokhagymát ráteszem a krumpli tetejére és még további 30 percig pirítom.
Azért nem fűszerezem be már az elején, mert akkor megégne a rozmaring.
4.A lila káposztát csíkokra vágom az almát meghámozom és kockázom. Az egészet felteszem egy kis vízzel párolódni. Beleteszek pár babérlevelet is.
Víz helyett nyugodtan használhattok bort is. Mikor már puha a káposzta ráteszem a cukrot. Tetszés szerint édesíthetitek, ahogy szeretitek. Mikor a cukor rákaramelizálódott már készen is van.
Jó étvágyat!
@Eszter