Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy paradicsomfüggő vagyok. Amióta felfedeztem a paradicsomban az umami-t (az ötödik ízt) azóta, ha lehet ezt még fokozni, még jobban szeretem. Szóval paradicsomból sosem elég, bármilyen formában, bármikor nagyon szívesen eszem. Sajnos beköszöntött a tél, amivel semmi bajom nincs, ha például a meleg szobából nézhetem a hóesést egy finom leves vagy egy forrócsoki mellett. Na ez a leves csipős is, meleg is, szóval a télnek beintünk legalább arra az időre amikor ezt kanalazzuk.
Zöldfűszeres-Chilis Paradicsomkrémleves
- 2 doboz hámozott paradicsom konzerv ( ha már nincs szezonja, tökéletesen helyettesíti a friss változatot)
- 2 darab szárított chili
- friss és szárított rozmaring, kakukkfű és bazsalikom
- fokhagyma
- só, bors
- mascarpone (elhagyható)
- bármilyen sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Az olívaolajon megpirítottam a fokhagymát, ráöntöttem a hámozott paradicsom konzervet. A konzervdobozokat félig engedtem vízzel és ezzel hígítottam. Ezután kerültek bele a szárított fűszerek, a só és a bors. Körülbelül 10 percig forraltam majd botmixerrel összeturmixoltam. Amikor szép sima lett, vissza tettem a tűzre, belekerültek a friss fűszerek is, és végül a mascarpone-val összeforraltam.
Tálalhatjuk valamilyen kenyérfélével, crostinivel például, vagy ahogy én is szeretem, sok-sok sajttal, kinek mihez van kedve.
Vigyázat! Függőséget okoz!
Két egymást követő napon is újrafőztem, mert ugye, paradicsomból sosem elég!
@Jucus