Minden
hónap utolsó csütörtökén közös ebédet szervezünk a kolléganőimmel. Így kicsit
jobban összekovácsolódik a csapat, és mivel különböző nációkról beszélünk
(szerb, lengyel, moldovai, indiai, lett, ír, magyar, román, spanyol, brazil)
van lehetőségünk olyan ételeket is megkóstolni, amiket, amúgy valószínűleg nem
főznénk meg magunknak, mert nem is ismerjük. A kolléganőim közül többen
vegetáriánusok, illetve akadnak olyanok is, akik a csirkehúson kívül más húst
nem esznek meg.
A
múltkori találkozóra Hortobágyi húsos-palacsintával készültem, de mivel
gondolni kell a vegetáriánus hölgyekre is, egy pár palacsintát félretettem, és zellerrel,
paradicsommal és fetával töltöttem meg. Reménykedtem benne, hogy finom lesz,
mert zöldséges palacsintát eddig nem készítettem, a párom ugyanis kifutna a
világból, ha zellert kéne ennie. : )
De
a vegetáriánus kolléganőimtől sok dicséretet kaptam, és azt a kérést, hogy
csináljak még ilyen zöldséges palacsintát máskor is. Cserébe én pedig a
moldovai kolléganőmnek Eugenia-nak könyörögtem, hogy legközelebb is készítsen
padlizsánkrémet, amit valami hihetetlenül finom volt.
Hozzávalók
6-12 db palacsinta
4-5 zellerszár
(volt olyan ismerősöm, aki csak angol zellerként emlegette)
1 doboz koktél paradicsom
(vagy 2 db közepes méretű érett paradicsom)
½ fej fokhagyma
1 doboz tejföl
3dkg vaj
feta sajt
pirospaprika
só, bors
Első lépésben célszerű
a palacsintát elkészíteni. Bevallom én állandóan elfelejtem az arányokat, így
mindig keresek egy egyszerű receptet a neten, és azt követem. : )
Tehát, ha megvannak
a palacsinták, akkor jöhet a töltelék elkészítése.
A zellerrel kezdjük,
mert ez az egyetlen zöldség, amit előfőzök, pontosabban elősütök. A
paradicsomot, és a fokhagymát nyersen fogom beletölteni a palacsintába.
*Tipp*
Próbáljátok
ki azt a változatot is, ahol a zellert cukkínivel vagy padlizsánnal helyettesítitek.
Így nagyon finom nyári étel készíthető el minimális ráfosítással.
A zellerszárat
felszeleteljük, célszerű vékonyan felvágni, mert a palacsintát könnyebb lesz
majd úgy hajtogatni, ha nem olyan vastag benne a zeller. A vajat felteszem
megolvadni egy serpenyőben, majd ráteszem a zellert, és időnként megkevergetve
puhára párolom.
Közben félbevágom a paradicsomot, és összezúzom a fokhagymát.
Csak egy pici sóval és borssal ízesítem ezt a keveréket, mert a feta sajt is
eléggé sós lesz majd.
Az egészet egy kis
tálba teszem, majd ráöntöm a zellert, és azt a vajat is hozzáadom, amiben
sütöttem. Az egészet jó alaposan összeforgatom.
A palacsintáknak a
közepére fetasajtot morzsoltam, és arra halmoztam a töltelékből egy jó evőkanálnyit. Ezután összehajtogatom a palacsintákat.
Én a két szélét
szoktam ráhajtani, majd a tetejét és az alját, és óvatosan megfordítva helyezem
a tepsibe.
A palacsintákat 190
Co-on lefóliázva nagyjából 15-20 percig sütöttem, majd pirospaprikával
enyhén megszínezett tejföllel locsoltam meg őket, és fólia nélkül még egy másik
5-8 percre visszatoltam a sütőbe.
Tálalhatjátok friss
zöld salátával, de önmagában is nagyon finom. Extra tejfölt még ajánlanék hozzá.
; )
Jó étvágyat!
@Eszter