Amikor beköszönt a
nyár, és a legfinomabb gyümölcsökhöz is hozzá lehet jutni emberi áron, akkor
igazán kár kihagyni a meggyet a sorból. Nemrég volt a névnapom, de az ünnepi fogások készítése közben rájöttem, hogy elégé időszűkében leszek. Azon
gondoltam, hogy mi az a leggyorsabb desszert, amit meg tudok csinálni, és így lett a választásom egy pohárkrém.
Szóval kipróbáltam a meggyes-mascarponés desszertet, és azt hiszem nem ez volt
az utolsó alkalom. Szerintem nagyszerűen lehet használni tortakrémnek is, mert csodálatos, gazdag színe van és szuper finom.
A
dolog egyetlen szépséghibája az volt, hogy sajnos itt Írországban a meggyet csak eléggé kis kiszerelésben lehet beszerezni, és annak a fele is már fogyaszthatatlan, így maradt a befőtt a (lengyel) boltból, de egyáltalán nem volt
gond vele, és így legalább megspórolhattam egy lépést. Ja, és természetesen az
összes pohárkrém elfogyott ; )
A desszert elkészítésében az alábbi recept ihletett meg: Meggyes, csokoládés pohárkrém
Hozzávalók
400g meggy (nekem
tökéletesen bevált a befőtt)
250g
mascarpone
150ml
tejszín
Piskóta
korong vagy babapiskóta
porcukor
1/2
tábla tejcsokoládé
vaj
fahéj
Miután
a megy befőtt volt, így megspórolhattam a főzési folyamatot. De aki friss
gyümölcsből szeretné elkészíteni a desszertet, annak annyi a teendője, hogy egy
lábosba helyezi a kimagozott meggyet felönti vízzel, és lassú tűzön megfőzi. Ezt
érdemes az előtte lévő nap elvégezni.
De
mivel nekem befőttem volt, én rögtön mentem a második lépésre, és a gyümölcsöt
betettem az aprítógépbe 3 ek. porcukor, és 2 ek. fahéj társaságában. Amikor, a
gép összeaprította a meggyet, akkor hozzáadtam a mascarponét is és azzal is
összekevertem.
A
befőtt már önmagában is elég cukros volt, így nem akartam még jobban
megédesíteni, de mindenki kóstolja meg a krémet, és döntse el, megfelel-e az
ízlésének. Én a meggykrémben pont azt szerettem, hogy nem volt totálisan édes.
Azután
a tejcsokoládét gőz fölött megolvasztottam nagyjából 3 dkg vajjal együtt.
Amikor ez is készen volt, a tejszínt vertem fel. Fontos, hogy a tejszín mindig
hűtve legyen, mielőtt dolgozni kezdünk vele.
Ehhez
a desszerthez nem kemény habot készítettem, hanem lágyat, éppen csak addig vertem a tejszínt,
amíg már nem volt olyan tejszerűen folyékony. 3 ek. porcukorral édesítettem meg, és amikor már krémes állagú volt,
nem dolgoztam vele tovább.
Az
egyik végső lépés a rétegezés. A pohár aljára megy a piskóta, rá a aztán a
meggyes krém, majd a tejszín. Ezután megint piskóta, csoki szósz, meggykrém, és
végül a tejszín.
A
csoki szósszal kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy megkeményedik majd, de ez
nem azt jelenti, hogy úgy kell kivésni a pohárból.
Az
utolsó lépés a díszítés. A tejszínre rácsorgatjuk a csoki szószt, és utána már
csak egy meggyet helyezünk a közepére. Itt kicsit csaltam, mert kandírozott
cseresznyét használtam. Azt javaslom, hogy a díszítéshez tegyetek félre pár
szem meggyet, mielőtt mindet felaprítjátok. ; )
Nagyon
finom és mutatós desszert. Pár óra hűtés után már tökéletesen megdermed, és
lehet tálalni. Azt hiszem, aki egyszer megkóstolta, innentől mindig szeretni
fogja. A szedres és málnás változata is mennyei, próbáljátok ki azokat is.
Jó étvágyat!
@Eszter