Nemsokára itt a karácsony halászlével, bejglivel és a töltött káposztával. Nem tudtam kivárni ezt a néhány hetet, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve irányba vettem a piacot, beszereztem az alapanyagokat és neki is láttam a nem túl rövid elfoglaltságnak. Lesz itt édes és savanyú káposzta, barna rizs, marha és sertéshús, sok sok fűszer és saját chili. De persze kell, azaz nem kell valami, amitől jucusszerűvé válik: nincs benne rántás.
Töltött káposzta nem csak karácsonyra
Hozzávalók:
- egy kisebb fej édeskáposzta
- 8 db savanyított káposzta levél
- 60 dkg darált marhahús
- 40 dkg darált sertéshús
- 10 dkg csípős kolbász
- fél bögre barnarizs
- 1 nagy fej hagyma
- 4-5 fej fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 4 evőkanál étolaj (én kókuszolajat használtam)
- fűszerek: só, egész bors, babérlevél, chili vagy erőspaprika, pirospaprika, kapor, friss kakukkfű
Előkészületek:
A édeskáposztát leveleire szedtem és kockákra vágtam. A savanyú káposztát nem öblítettem le, mert szükségünk van a savanyú ízre, sőt még a levét is eltettem. A kétfajta darált húst összekevertem, sóztam, borsoztam, tettem bele egy kis friss kakukkfüvet is. Belekerült a fél bögre barna rizs és betettem a hűtőbe pihenni.
Elkészítés:
A hagymát az olajon üvegesre pirítottam. Ezután hozzáadtam a csipős kolbászt, a chili paprikát a piros paprikát és együtt pirítottam tovább. Fűszereztem,de csak enyhén, ugyanis,minden szintre került belőlük bőven még.
Az első szint tehát a hagyma lett, erre került a fehér káposzta egy fél chilivel és jó sok, nagyobbra darabolt fokhagymával. Szórtam rá kaprot is bőven, sóztam borsoztam.
Elővettem a savanyú káposzta leveleket és megtöltöttem a már befűszerezett darált hússal:
A következő két szint a töltelékek helye lett, mert ugye sokkal jobban szeretjük, mint a kevésbé izgalmas apró káposztát. A fűszerezés itt sem maradt el. Só, bors, chili, kakukkfű és kapor kivette a részét bőven.
Végül betakartam a maradék apró káposztával és felöltöttem fele savanyú lé és fele víz keverékkel. Fedőt raktam rá és puhára főztem.
Ahogy az elején már mondtam, nem rántottam be. Maradt persze leve, ha valakit zavar, beránthatja. Szerintem nem hiányzik belőle, sokkal kevésbé lesz nehéz tőle az étel, na és egy jó adag kalóriát is megspórolunk vele.
Kapott egy kis tejfölt a tetejére, csak a tradíció miatt.
Ha nem is karácsonykor, de biztos, hogy hamarosan újrafőzöm. Az a három nap, amíg tartott nem volt elég! :)
@Jucus