Véget ért a karácsonyi hajsza és ünneplés. Semmit, de semmit nem főztem ugyanis inkább én mentem vendégségbe, nem hozzám jöttek. Ez nekem ilyenkor nem feltétlenül megkönnyebbülést jelent, hanem inkább hiányérzetet kelt. Nagyon türelmetlenül vártam már, hogy újra főzhessek, aminek a fő oka volt, hogy a Gordon legjobb menüi című könyvet kaptam ajándékba és itthon egyedül árválkodott egy szilvabefőtt, ami bár cukrot tartalmaz, megérdemelte, hogy felhasználjam. Tehát a szilvabefőttből lett chutney, Gordon tanácsára kipróbáltam a csicseriborsót és ugye mivel hús mindig kell, csináltam egy kis tepsis csirkemellet úgy mellékesen. Így jött össze a félig-meddig indiai menü.
Almás-mozzarellás csirkemell, spenótos csicseriborsóval és szilva-chutney-val
Spenótos csicseriborsó
Hozzávalók:
- 2 doboz konzerv csicseriborsó
- 1 doboz mirelit spenót, vagy friss spenót
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál római kömény
- só, bors
- 2 evőkanál kókuszolaj vagy étolaj
Előkészületek:
A csicseriborsót lecsepegtettem. A spenótot kiolvasztottam és szintén lecsepegtettem. A római köményt száraz serpenyőben megpirítottam kb fél perc alatt. Vigyázni kell vele mert nagyon hamar megég!
Elkészítés:
Az olajon megpirítottam az apróra vágott fokhagymát. Sóztam borsoztam és beletettem a csicseriborsót, majd néhány percig együtt pirítottam. Végül a spenót és a római kömény következett. Együtt pároltam tovább, hogy összeérjenek az ízek. Ez is csak pár percig tartott és már félre is tehettem.
Sosem ettem még ezelőtt csicseriborsót, de mostanában egyre többet hallani róla és úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Nagyon finom, egészséges és tökéletes köret alternatíva!
Szilvachutney
Hozzávalók:
- egy üveg szilvabefőtt, vagy friss szilva
- 1 kisebb lila hagyma
- 1 alma
- fél narancs leve
- egy nagyobb darab friss gyömbér reszelve
- fél deci vörösbor ( ez elhagyható, én nem tudtam ellenállni)
- 3 evőkanál kókuszolaj vagy étolaj
- fűszerek: só, bors, kurkuma, currypor, szárított chili, őrölt chilli, fahéj, őrölt szerecsendió, de jöhet bele bármilyen más indiai fűszer is.
Előkészületek:
Lecsepegtettem és feldaraboltam a szilvát és az almát, felkarikáztam a hagymát.
Elkészítés:
Az olajon megpároltam a hagymát és amikor már üveges lett, hozzáadtam az almát. Együtt pároltam, majd jöhetett rá a szilva és a fűszerek. Hozzáöntöttem a bort és a narancslevet. Lassú tűzön, időnként kevergetve dzsem állagúra főztem.
Imádom a chutney-kat. Számtalan variációban el lehet készíteni, a lényeg, hogy megfelelően fűszeres és csípős legyen. Tökéletes húsokhoz,de még kenyérre kenve is fogyasztható.
Almás-mozzarellás csirke
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell filé
- 2 közepes alma
- 1 nagy mozzarella
- néhány ág friss kakukkfű
- fél deci rozé
- só, bors
- 3 evőkanál kókuszolaj
Előkészületek:
A csirkemelleket felszeleteltem, a hagymát felkarikáztam.
Elkészítés:
A csirkemelleket bekentem az olajjal, sóztam borsoztam és a tepsibe fektettem. Rákarikáztam az almát, tetejére a mozzarellát. Mellé tűzdeltem néhány kakukkfű ágat, alá öntöttem a rozét és alufóliával letakartam. A sütőben alacsonyabb hőfokon 45 percig sütöttem, majd levettem a fóliát és megpirítottam a tetejét.
A húsétellel voltam egy kicsit bajban ezúttal, nem nagyon volt ötletem, hogy mit is akarok csinálni a csirkemellel. Az érzékeim szerencsére ezúttal sem csaltak meg, egy finom csirke koronázta meg a két alaposan átgondolt köretet.
Jó étvágyat!
@Jucus