Nem olyan régen láttam egy műsort a fagyasztott ételek használatáról. Elsétáltam a fagyasztó pult mellett és megakadt a szemem egy zacskó tenger gyümölcsein, mellette pedig a zöldborsón. Még sosem csináltam paella-t. Valahogy túl macerásnak találtam és tengerileg sem vagyunk túlságosan eleresztve, hogy csak úgy hemzsegjenek a friss herkentyűk. Mégis most úgy gondoltam, hogy egy életem, egy halálom, megcsinálom. Találtam egy alapreceptet, amit egy picit megváltoztattam, és neki is fogtam.
Paella
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb 1 liter alaplé (vagy kocka feloldva)
- 20 dkg csirkemell
- 20 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei
- 3 marék fagyasztott zöldborsó
- 1 db kaliforniai paprika
- 1/2 doboz hámozott paradicsom konzerv, szezonban 2 db érett paradicsom.
- 3 ek olaj (kókuszolaj)
- 25 dkg rizs
- 3 dl száraz fehérbor
- 1 db lime/citrom héja és leve
- egy csomag sáfrány
- só, bors
Előkészületek:
Én most nem kész alaplével csináltam, ezért felforraltam kicsit több mint egy liter vizet a vízforralóban. Kb két evőkanálnyit hozzáadtam a sáfrányhoz, a többiben feloldottam a leves kockát. A csirkemelleket felkockáztam, a paprikát felcsíkoztam, a hagymát és a fokhagymát felaprítottam. A rizst megmostam és lecsepegtettem.
Elkészítés:
Az olajon megpirítottam a csirkekockákat, csak úgy magában és félretettem. A csirkés olajon üvegesre pirítottam a hagymát, amikor kész lett, hozzáadtam a fokhagymát, a kaliforniai paprikát és a lecsepegtetett rizst. Egy-két percig kevergettem, sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a sáfrányos vizet, az alaplé felét, a bor felét és a paradicsomot. A rizs beszívja a folyadékot, ezért folyamatosan pótolni kell amíg el nem fogy. Mire az utolsó adag folyadékot is beszívta, a rizs is meg fog puhulni. Már nem sok van hátra, belekerül a fagyasztott zöldborsó amit néhány perc rotyogtatás után követ a csirke és a fagyasztott tenger gyümölcsei is. Pár perc együtt párolás után el is készültünk, ezután kapott egy kis reszelt lime héjat is. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük a tenger gyümölcseit, mert ettől rágóssá válhatnak.
A fagyasztott alapanyagok igenis nagyon hasznosak. Mivel a zöldségeket szinte a szedés után gyorsfagyasztják, ennek következtében megőrzik a vitamin és tápagyagtartalmukat. Sokszor olcsóbb is így, mint friss megfelelőjük. A fagyasztott halak és tenger gyümölcsei pedig számunkra is lehetővé teszik a különlegesebb ételek elkészítését. Tehát csak bátran próbáljátok ki, biztosan nem fogjátok megbánni! El lehet készíteni herkentyű és húsmentesen is, szerintem ugyanolyan finom lehet! :)