Az egyik kedvencem a bolognai spagetti, de az a nagy gondom vele, hogy egyszerűen nem tudom szépen enni. A szósz általában az államon folyik, a tészta pedig rendre lecsúszik a villáról. Ezt kiküszöbölve egy ideje tepsibe teszem az egészet, és összesütöm.
Hozzávalók
600-800 g darált marhahús
500 g spagetti tészta /én a lapos változatot használtam/
1 fej vörös hagyma
foghagyma
1 nagy üveg paradicsomszósz
kockázott bacon
oregáno
só
bors
300 g reszelt sajt a tétjére
Fehér mártás
100g vaj
2 ek liszt
250 ml tej
Feltettem egy liter vizet forrni, olajat és sót tettem bele. Amikor már felforrt, beletettem a tésztát, amit ketté törtem, hogy ne legyen majd olyan hosszú.
A vöröshagymát apró kockákra vágtam, és egy kevés olajon megpirítottam, majd rászórtam a bacont is és a fokhagymát. Mikor mindkettő kellően megsült, akkor hozzáadtam a marhahúst, sóztam, borsoztam, és víz helyett egy kis vörösborral öntöttem fel. Nemrégen volt a születésnapom, és bőven volt még itthon bor...
Amikor puhára párolódott a húz, ráöntöttem a paradicsomszószt, és összeforraltam.
A fehér mártást is elkészítettem. Felolvasztottam a vajat, beleszórtam a lisztet, simára kevertem, és felengedtem a tejjel. Nagyon gyorsan elkészült. Én ebbe szoktam tenni az oregánót.
Amikor a tésztám is készen volt, akkor egy kis olajat öntöttem a tepsibe, majd elkezdtem rétegezni a hozzávalókat.
A tésztára tettem a felel paradicsomos marhahúst, erre kb 15 dkg reszelt sajtot, és az összes fehér mártást.
A következő megint a tészta volt, a marhahús, és végül a maradék sajt. 200 fokon fél órán át sütöttem lefóliázva. Amikor elkészült levettem a fóliát és már csak addig pirítottam a tetejét, míg rá nem olvadt a sajt.
Jó étvágyat hozzá!
@Eszter