Kép
forrása:www.misprindables.com
Néha megkívánom a croissant, de van úgy, hogy túl sokat veszek belőle,
később már nincs kedvem megenni, mert lássuk be frissen és puhán az igazi. De a
szikkadt péksüteményt sem kell eldobni, mert remek desszertnek lehet
továbbfejleszteni.
Ahogy a Barackos-málnás croissant felfújt
esetében is megjegyeztem, ezek a fajta desszertek nagyon mutatósak tudnak
lenni, az elkészítésük pedig nagyon egyszerű, így olyan személyek is bátran
hozzáfoghatnak, akiknek nincs még olyan nagy gyakorlatuk a sütés terén. Az
egyetlen trükkös rész a karamella szósz elkészítése lehet, de, ha követed az
instrukciókat, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog, az eredmény pedig
nagyon finom lesz. Ezúttal az angol tv-s konyha királynőjétől Nigella
Lawson-tól kölcsönöztem a receptet. De két
hozzávalón változtattam. A croissant és a cukor mennyiségén. Illetve mivel volt itthon pár erősen érésnek indult banán, így azt is felhasználtam a desszerthez.
A
felfújt elkészítésében az ő videója is segítségedre lehet.
Hozzávalók
6-7 db croissant de
ha nincsen, akkor ugyan ennyi szelet kalács is megteszi.
2-3db banán
200g kristálycukor
50-100ml víz
125ml tejszín
125ml tej
2 ek rum (miután
nem nagyon szoktam alkoholt inni, én aromát használtam)
2db tojás
Első lépés: A sütőt melegítsük elő 180 Co-ra
Második lépés: A croissant szedjük kisebb darabokra és
helyezzük egy tűzálló tálba. Nyugodtan széttéphetitek a péksüteményt. A banánt is karikázzátok fel, majd keverjétek össze a croissant-tal, hogy alulra és felülre is kerüljön a tálban.
A karamell
készítésnél az egyik szabály, hogy ha lehet, ne hagyjuk magára az olvadó
cukrot, mert könnyen odaéghet. Így célszerű, ha minden további hozzávalót odakészítünk a
kezünk ügyébe. Javaslom, hogy magas falú edénnyel dolgozzunk,
mert, amikor a tejterméket hozzáadjuk az olvadt cukorhoz, akkor előfordulhat,
hogy a térfogata hirtelen megnövekszik, és nem lenne jó, ha kifutna az
edényből.
Harmadik lépés: Egy magas
falú edénybe beleöntjük a vizet. Majd miközben melegítjük (viszonylag magas
hőmérsékleten), beletesszük a cukrot is. Keverjük el a cukrot a vízben, hogy
segítsük a felolvadását. Nigella szerint a legjobb, ha rázogatjuk az edényt,
nem pedig kanállal kevergetjük, mert, amikor karamellt szeretnénk készíteni,
akkor a kevergetéssel előidézhetjük a cukor kikristályosodását, mi pedig szép
sima karamellt szeretnénk. Szóval a lényeg, keverés helyett rázzuk. :)
A karamell
elkészítése nagyjából 5 percet vesz igénybe, akkor jó, ha az olvadt cukornak
már sötét borostyán színe van.
A szósz
elkészítéséhez, a sötét borostyán színű, gyöngyöző, olvadó cukrunkhoz, adjuk
hozzá a tejszínt majd a tejet. Ennél a lépésnél vegyük le az edényt a tűzről, és
használjunk habverőt.
Miután hozzáadtuk a tejszínt, és a tejet, belemehet a rum, vagy
rumaroma is.
Az utolsó hozzávaló
a szószhoz a tojás. Verjük fel a tojásokat, majd óvatosan keverjük hozzá a
karamell öntethez.
Tipp: A külön kis
tálkában felvert tojáshoz, adjunk hozzá egy-két kanálnyi karamell szószt, a hő
kiegyenlítés miatt, majd utána öntsük bele az egészet a magas falú edénybe.
A
szószt visszatehetjük melegíteni még 2 percre, és közben kevergettük, hogy
minden hozzávaló szépen elegyenlítődjön.
Negyedik
lépés: Öntsük a szószt a croissantra, majd az egészet tegyük be a sütőbe. 180Co-on
20 percig süssük.
Ezután
hagyjuk egy kicsit kihűlni, mert a forró desszerttel könnyen megégethetjük a szánkat.
Jó étvágyat
mindenkinek!
Jól néz ki :)
Köszönöm szépen! :)