A kép forrása:noivilag.hu
Ma vendégeim
voltak, így úgy gondoltam, meglepem őket egy kis süteménnyel. Eredetileg kakaós
piskótának indult, de persze már a sütőben volt az egész, mikor eszembe jutott,
a kakaópor kimaradt. : ) Na nem számít így is nagyon finom lett, és az összes
el is fogyott. A piskótába cseresznye került, és az egészet megbolondítottam egy
kis mákos tojáshabbal.
Hozzávalók
A piskótához
6db
tojás
120g
kristálycukor
120g
liszt
300g
cseresznye
búzadara
búzadara
1
csipet só
A tojáshabhoz
6db
tojásfehérje
100g
kristálycukor
15g
mák (nagyjából)
1
csipet só
A
piskóta nagyon gyorsan elkészül, és nem igényel különösebb sütési jártasságot,
elég nehéz elrontani.
Mielőtt
elkészítettem a tésztát, a sütőt bekapcsoltam és 200Co-n
előmelegítettem. (A piskótát, majd nem ezen a hőfokon kell sütni.) A tojásokat szétválasztottam, vigyázzunk, hogy a
tojásfehérjéhez egyáltalán ne kerüljön a sárgájából, mert akkor lesz szép
kemény habunk, ha a tojásfehérje tiszta marad.
A
cukrot hozzáadtam a tojás sárgákhoz, és addig kevertem a habverővel, amíg szép
krémes nem lett. Ez úgy nagyjából 3-4 percig fog tartani.
Ezután
az egy csipet sóval felvertem a tojásfehérjét. Először alacsonyabb fokozaton
használjuk az elektromos habverőt, és ha kezd habosodni a fehérje, akkor már
magasabb fokozatra kapcsolhatunk.
A
krémes sárgáját két részletben adtam a tojáshabhoz. Az óramutató irányával
megegyező félkörös mozdulatokkal dolgoztam el, így nem törtem össze a habot. A
lisztet is két részletben adtam hozzá a masszához, és a biztonság kedvéért még
át is szitáltam.
Ezután
a felengedett cseresznyét (fagyasztott volt) 3 evőkanál búzadarával szórtam
meg, hogy felszívódjon a nedvesség, és majd szépen megmaradjon a sütemény tetején.
A tepsibe
sütőpapírt tettem, de nyugodtan ki is lehet vajazni-lisztezni. 185Co-n
20 percig sütöttem a piskótát.
Közben
elkészítettem a tojáshabot. Itt meg kell jegyeznem, hogy elsőre nem sikerült,
szóval a végére lett 12 db tojás sárgám, de nem gond, elhasználtam és majd a
soron következő receptben meg is mutatom hogyan. : )
Tehát
szétválasztottam a tojásokat, a fehérjéhez egy kis sót adtam, és az elektromos
habverővel felvertem. Amikor már majdnem teljesen kemény a hab, akkor adtam
hozzá a cukrot kész részletben. (Az első alkalommal itt követtem el a hibát. Ha
túl hamar adjuk hozzá a cukrot, akkor sosem lehet majd felverni.)
Ne ijedjünk meg a
cukortól egy kicsit folyósabb lesz a hab, de azért nem olyan vészesen. A tetejére
rászórtam a mákot és azzal is összekevertem, majd a süteményre halmoztam. Addig
sütöttem, ugyanazon a fokozaton, mint a piskótát, amíg nem kapott egy kis színt
a teteje.
Ezután megvártam míg kicsit kihűl,és utána a hűtőbe tettem. A
tojáshab nagyon érzékeny, szóval jobb, ha hűtjük, különben folyós lesz megint.
Ezután már csak a
szeletelés következik majd, amit bevallom nem végeztem el olyan szépen, mint
szerettem volna, eléggé rusztikusak lettek a szeletek, de ettől függetlenül az
utolsó darabig mind elfogyott.
Jó étvágyat!