Ez az első Paleo étel
az oldalon. Nem én tértem át erre az életmódra, hanem a nagynéném Ibolya, aki a
kérésemre a jövőben meg fog osztani velem 1-2 receptet. Neki minden szempontból
bevált ez az étrend. Én most senkit nem fogok arra bíztatni, hogy azonnal
keressen rá a Paleo mibenlétére az interneten, és legyen a követője. Ez a
brokkolipürés sült halas recept szerintem akkor is megállja a helyét az
asztalon, ha valaki nem diétázik, vagy nem váltott életmódot.
Jómagam sajnos nem
kóstoltam a nagynéném főztjét, de állíthatom, hogy kép alapján nagyon is
hívogatóan néz ki. Ugye kipróbáljátok?
Hozzávalók
kókuszolaj
5-6 gerezd
fokhagyma
½ kg brokkoli
vaj
5-10 dkg Gouda sajt
(reszelve)
fenyőmag
szerecsendió,
provance fűszer
só, bors
4 szelet fehér húsú
hal
provance fűszerkeverék
A magas falú serpenyőmben,
nagyjából két evőkanál kókuszolajat hevítettem fel, és erre tettem rá a
fokhagymákat. Akár össze is vághatjátok őket, de én egészben hagytam a
gerezdeket, mert a végén úgyis a turmixgépben köt ki minden. Kivéve persze a
halat. : )
Amikor a fokhagyma
aromája már kezd felszabadulni, beteszem a serpenyőbe a megtisztított és
darabokra vágott brokkolit, ízlés szerint sózóm, borsozom. A nagyon vastag
szárrészeket le szoktam vágni, és megpróbálom minél kisebb virágokra bontani.
*Érdekesség*
A brokkoliról érdemes tudni, hogy rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi
anyagokban, emellett értékes vegyületeket és fontos növényi rostokat tartalmaz.
Alacsony kalóriaértékű növény (100g
brokkoliban 34 kcal van), ezért a sportolók és a diétázók előszeretettel
fogyasztják.
Ennek a zöldségnek számos olyan hasznos hatóanyaga van, ami miatt rákos megbetegedések esetén is ajánlani szokták.
Nagyjából
8-10 percig párolom a brokkolit és a fokhagymát együtt. Ha lefeditek a
serpenyőt, gyorsíthattok a főzési folyamaton.
A
turmixgépbe a brokkoli és a fokhagyma mellé, még egy evőkanálnyi vajat és 5dkg
reszelt gouda sajtot adok. Egy kis szerecsendióval megbolondítom, és
összeturmixolom az egészet. Aki szeretne, itt hozzáadhat egy újabb fej nyers
fokhagymát, hogy még intenzívebb legyen az ízhatás, de szerintem, anélkül is tökéletes.
A
halat ugyanabban a serpenyőben sütöm ki, amiben a brokkolit is pároltam. Újabb
két kanál kókuszolajat hevítek, és a megsózott, befűszerezett halat a már forró
olajba teszem. Mindkét oldalát pár perc alatt ropogósra sütöm. Vigyázzunk, hogy
ne égjen meg rajta a fűszer. Tudom, hogy a provance fűszert legtöbbször
csirkéhez használjuk, de nekem nagyszerűen bevált a halhoz is. De ha valakinek
ez nem hangzik elég jól, nyugodtan használhat akármilyen más fűszert is.
Tálaláskor
a brokkolipürére helyezem a halszeleteket, és megszórom egy kis fenyőmaggal.
Ennyi lenne az egész. Egészséges, könnyen elkészíthető és isteni finom.
Jó
étvágyat!
@Ibolya