Ahogy megláttam
az ihletadó receptet a pinteresten, amit Christy (The girl who ate everything blog szerzője) tett fel,
azonnal meg szerettem volna csinálni ezt a desszertet. A hozzávalók egyszerűek,
mégis szinte luxusélményt nyújt a látvány, és az ízvilág. Az elkészítése pedig
olyan pofonegyszerű, hogy a sütés terén még kezdők is könnyedén el tudják
készíteni. A Croissant felfújt a Kenyér puding (Bread pudding) egyfajta változata, ami Angliában és Amerikában is
közkedvelt desszert, de a világ más országaiban is megfordul a konyhaasztalokon,
mint Puerto Ricóban, ahol a kenyeret kókusztejbe áztatják, guava gyümölccsel és
rum szósszal tálalják. Belgiumban pedig barna cukorral, almával, fahéjjal és
mazsolával készítik. A kanadaiak pedig leöntik egy jó adag juharsziruppal.
Hozzávalók
8 db kicsit
szikkadt croissant ( A kalács is nagyon
jó alternatíva)
1 doboz natúr
sajtkrém ( Vagy mascarpone)
250ml tejszín
100 ml tej
(Aki nem szeretne kétféle tejterméket
vásárolni, használjon 350ml tejet)
200-250g málna (lehet fagyasztott is)
1 konzerv
őszibarack
6 ek cukor
2 tojás
fahéj
4-6 ek
kókuszreszelék (lehet több is, de nekem sajnos nem volt itthon ennél több)
Első lépésben
felszeleteltem a croissant, és egy tűzálló tálba tettem. Erre a célra ollót
használtam, ami meggyorsította a folyamatot, és még a péksüteményem sem nyomódott
össze, mint máskor, amikor késsel szeletelem. Az a lényeg, hogy a kenyér, kalács, vagy croissant esetleg briós ne legyen friss, inkább olyan 1-2 napos.
A tojásokat nem
kell szétválasztani, csak fel kell verni őket. Én nagyjából 8-10 percig
használtam az elektromos habverőmet, egészen addig vertem a tojást, míg ki nem
fehéredett, és krémes állagú nem lesz. Ezután hozzáadtam a cukrot, a
sajtkrémet, a tejszínt és a tejet, majd az egészet jól összekevertem, és
beleszórtam a kókuszreszeléket. Ezzel meg is van a szósz.
Ezt a sajtkrémes
tejes mixtúrát ráöntöttem a felvágott croissant-ra és hagytam, hogy egy kicsit
megszívja magát. Nem kell több olyan 10 percnél. Ha mégis friss péksüteménnyel dolgozunk, akkor az áztatási lépést hagyjuk ki, nem kell vele várni.
*Tipp*
Annyi
féle képpen lehet elkészíteni ezt a fajta desszertet, hogy a variációk sora
szinte végtelen. De ötletadónak itt van néhány kombináció:
Meggyes
- mákos
(Csak keverj darált mákot a szószhoz, és
voilá)
Nutellás
– mazsolás
(Olyan 2-3 evőkanálnyi nutellát kel
keverni a tejes szószhoz)
Fehér
csokis – körtés (Miután
nagyjából egy fél tábla fehér csokit felolvasztottatok, keverjétek a krémhez,
de ne akkor, amikor még nagyon forró. A körtéből tanácsosabb konzervet, vagy
nagyon érett gyümölcsöt választani)
A
barátnőmnek meséltem a receptről, és a vendégeinek Epres – mascarponés változatban készítette el.
Amikor már láttam,
hogy a péksüteményem eléggé beszívta a nedvességet, óvatosan hozzákevertem a
málnát, majd a tetejére tettem a barackot, és megszórtam őrölt fahéjjal.
180 Co-on
35-40 percig sütöttem, amíg a teteje aranybarna nem lett.
A végeredmény
csodálatosan nézett ki, és a cukrozatlan tejszínhab csak még jobban feldobta. Nagyjából
15 percig vártam a tálalásával, mert nem jó nagyon forrón enni. Egyébként
hidegen is isteni finom, másnap. De higgyétek el, ha egyszer megkóstolja a
család, nem fog annyi maradni, hogy másnapra is jusson. ;)
Jó étvágyat!
@Eszter