Miután
végre megjött a jó idő, úgy éreztem ideje, hogy ezt megünnepeljem valamivel.
Így aztán sütöttem, egy finomságot. Mondanom se kell, alig tudtam belőle enni,
mert a párom, 10 percenként jött az asztalhoz újabb szeletet vágni magának a
rétesből. Általában időszűkében vagyok, így (senki ne kövezzen meg érte) már kész leveles tésztát szoktam
használni, amit már kinyújtani sem kell. De az, hogy a tésztát nem én készítem,
még sosem rontott a sütemény ízén. Mert ugyebár amiben túró és áfonya van, az
rossz nem lehet.
Egyébként a kész leveles tésztát azért is szeretem, mert nagyon olcsó, és rengeteg módon felhasználható. Készítettem belőle már sós, édes finomságot is, és a vajon kívül nincs benne sok minden más.
Egyébként a kész leveles tésztát azért is szeretem, mert nagyon olcsó, és rengeteg módon felhasználható. Készítettem belőle már sós, édes finomságot is, és a vajon kívül nincs benne sok minden más.
Hozzávalók
1
lap leveles tészta vagy rétes tészta
500g
túró
2
doboz kék áfonya (bármilyen bogyós
gyümölcs megteszi)
8-10
ek. búzadara
8-10
ek. porcukor
4-6
ek. tejföl
1
db tojás
A
túrót villával összetörtem, hozzákevertem a búzadarát, porcukrot, és a tejfölt,
majd 30 percig állni hagytam, hogy a búzadara egy kicsit megszívja magát a nedvességgel.
Tipp
Ha savanykásabb gyümölcsöt
használsz, mint kék áfonya, mondjuk meggyet, akkor érdemesebb több cukrot
keverni a túróhoz.
Mikor
letelt a 30 perc, előmelegítettem a sütőt, majd a leveles tészta lapját, egy
sütőpapíros tepsibe tettem, bevagdaltam. Jobb, ha már rögtön a tepsiben van,
mert, miután bevágjuk, már igen bajos újra felszedni a deszkáról, és a tepsibe
tenni. Sajnos ez keserű tapasztalat alapján
tanultam meg egyszer. A lap közepén hagytam egy szélesebb csíkot, és a két
oldalát, megpróbáltam egyenlő vastagságú csíkokra vágni. Nem mintha tökéletesen sikerült volna : ) A tészta két végét úgy vágtam
be, hogy majd rá tudjam hajtani a töltelékre, és sehol se lógjon ki semmi.
A tölteléket a tésztalap közepére
halmoztam, és rátettem a gyümölcsöt is. Ezután fonat szerűen ráhajtogattam a
tésztát, majd felvertem a tojást, és megkentem vele a tetejét.
A rétest 200 Co-
on 20 percig sütöttem, majd konyharuha alatt hűtöttem. Addig nem érdemes a
szeleteléssel próbálkozni, amíg rendesen ki nem hűl, mert a túrós töltelék folyni
fog.
Persze elég nehéz ezt kivárni, mert
garantálom, hogy isteni illata lesz a süteménynek, és ha a ti párotok is olyan,
mint az enyém, akkor nagyjából 5 percenként fogja megkérdezni, hogy mikor hetet
már belőle. : )
Jó étvágyat!
@Eszter