A kacsamell sütése az én Unikornisom. Ezt úgy
kell érteni, hogy már régóta szerettem volna kipróbálni, de rettegtem tőle.
Mindenhonnan azt hallottam, hogy kiszárad, és rágós lesz, és mennyit kel vele
vesződni. Egészen mostanáig ezt mind el is hittem, de aztán a boltban láttam
elfogadható árú kacsamellet, és azt mondtam magamnak: Most igenis kipróbálom! Először is kerestem egy kis infót a neten,
hogy is kéne nekiállni. Így akadtam rá erre a receptre (Rozé Kacsa), ahonnan a kezdő lépést
megtanultam. A körítést érzésre készítettem mellé, és végül is elmondhatom,
hogy nem okozott csalódást semmi. Igen ez most nem volt kész 30 perc alatt,
mint mondjuk egy csirkemell, de érdemes volt megcsinálni. Nem volt sem száraz,
sem rágós! Pont jó volt, finom is volt, és ha megint találok normális áron
kacsamellet, újra elkészítem.
Hozzávalók
2-4
db bőrös kacsamell
2-3
db közepes méretű alma
3-4
db nagyméretű lila ringlószilva
1
markék mazsola
2
dl whisky vagy rum
Szalonna,
vagy vékonyan szeletelt érlelt sonka
fahéj,
cukor
citrom
só,
bors
Első
lépésben a mazsolát egy kis lába tettem, meglocsoltam a whiskyvel, és még
felengedtem egy pici vízzel, hogy teljesen ellepje.
Egy éles késsel átlósan beirdaltam a kacsamell
bőrét. Óvatosan csináljátok, hogy a húsba ne vágjatok bele. Ezután sóval és borssal
szórtam be, majd egy serpenyőbe tettem, és kisütöttem a zsírját.
A
bőrös részével lefelé tettem először, és amikor az már kellően megpirult,
megfordítottam, hogy a hús is kapjon egy kis kérget.
Amikor
az alja is megpirult, akkor tányérra tettem, és a húsból kisült zsírt egy
tepsibe öntöttem, majd ráhelyeztem a kacsamellet, és a tetejét is megkenegettem
a zsírral. Beborítottam a fekete erdő sonkával, mert most éppen ez volt itthon.
Lefóliáztam, és 150-170Co-on 50
percig sütöttem. + Pár percig sütöttem fóéia nélkül is a végén, hogy a sonka
megpiruljon.
A képet csak illusztráció céljából készítettem. A kacsát célszerű
nem a gyümölcsökkel együtt sütni, mert akkor mindennek zsír íze lesz.
Kimagoztam
az almát, felszeleteltem, és meglocsoltam egy kis citromlével, hogy ne barnuljon
be.
A
szilvát is felszeleteltem, majd a gyümölcsöket egy tálba tettem, és megszórtam
a cukorral összekevert fahéjjal.
Ezt
is tepsibe tettem, és ráöntöttem a mazsolát is, lefedve, ugyanúgy 50 percig
sütöttem, mint a kacsamellet.
A
húst átlósan szeleteltem fel, krumplipürét csináltam hozzá, és a gyümölcsökkel
együtt tálaltam. Azt nem mondhatom, hogy gyorsan készen lett volna, de igazán
mutatós volt, így szerintem ünnepi alkalmakkor, mondjuk házassági évfordulóra,
el fogom készíteni megint.
Jó étvágyat!
@Eszter