Én
a Húsvétban a legjobban a főtt sonka illatát, és a tojásfestést szeretem. Gyerekkoromban
a locsolókat is nagyon vártam, de most egy olyan országban élek, ahol ez a szép
hagyomány ismeretlen. Így maradt a sütés-főzés, és a megérdemelt pihenés. Erre
az ünnepre egy főtt sonkás-tojásos salátát készítettem tormás-joghurt öntettel.
Hozzávalók
6 személyre
800-1000g
főtt sonka
(A sonkához egy fej fokhagymát, egy ek.
szemes borsot és 4-5 db babérlevelet használtam a főzés során)
1
db sárgarépa
½
kígyóuborka
3-4db
újhagyma
1
doboz mini paradicsom vagy 2-3 nagy paradicsom
6-8
db főtt tojás
1
zacskó baby spenót
250ml
joghurt
Torma
A
saláta legfontosabb előkészülete a sonkafőzés volt. Az 1 kg nyers sonkát vízbe
tettem, majd lassú lángon 3 órán át főzni kezdtem a fokhagymával, babérlevéllel
és a borssal.
Miután
ezt hosszú ideig főzzük, nem árt időben nekikezdeni a napnak.
Amikor
készen lett feltettem a tojásokat is megfőztem. Míg a tojásom a lobogó vízben
fürdőzött, elkészítettem a saláta alapját.
A
spenótleveleket megmostam, és lecsepegtettem, az uborkát megpucoltam, és a
paradicsommal, újhagymával együtt felszeleteltem.
A
sárgarépát megpucoltam, és a zöldségpucoló segítségével elkezdtem vékony
szeleteket vágni belőle.
Végül
hozzáadtam a felkockázott sonkát és tojást is, majd az egészet meglocsoltam a
joghurttal, amibe olyan 3 ek. Reszelt tormát tettem.
Szép
színes salátát kaptunk, a főtt sonka karakteres ízének köszönhetően a húsvéti
hangulat is megteremtődött. :)
Mindenkinek
Kellemes Ünnepet kívánok!
Jó étvágyat!
@Eszter