A pörkölt és a ragú /stew/ között a legszembetűnőbb különbség, hogy az egyikben van zöldség is. Bár az angol nyelvterületeken legtöbbször a mi pörköltünket stew vagyis ragú fordításban lehet viszontlátni a különböző szakácskönyvekben, a két étel mégsem ugyanaz. Én most a marharagú olyan változatát készítettem el, amihez világos sört használtam, és került bele egy kis mustár is. Bár alapvetően nem szeretek hosszú ideig a konyhában rostokolni, és ennek az ételnek a főzési ideje majdnem 2 óra, a végeredmény megéri. Mondanom sem kell nem igazán maradt belőle másnapra...
Hozzávalók
800-1000g marhahús
4-5 db sárgarépa
1 db póréhagyma
1 fej vöröshagyma
2-3 db zellerszár
2-3 ek mustár
500ml világos sör
barna gomba
piros paprika
só, bors
olaj
vaj
Első lépésben a vöröshagymát felszeletelem,
aztán egy kevés olajon megdinsztelem, sózom és borsozom, majd, amikor már szép
üveges, vagyis áttetsző, akkor rászórom a pirospaprikát, és gyorsan elkeverem
vele.
Én ilyenkor egy pici vizet is szoktam rá
önteni, hogy elkerüljem azt, hogy a pirospaprika odaégjen.
A marhahúst kockákra vágom, és ráteszem a
hagymára, majd szép kérget sütök rá, és a húsból kifőtt lében fedő alatt
párolom legalább 30-40 percen át. Ha kevésnek találjátok a folyadékot, akkor
öntsetek rá egy kis vizet.
Eddig a dolog úgy néz ki, mint egy ízletes
magyar pörkölt. De ez még csak a kezdet.
A zöldségeket megpucolom, és felkarikázom.
A zellerszárat nem szoktam kis darabokra vágni, mert a párom nem igazán
barátkozott meg vele /így könnyebben eltávolíthatja a tányérjából/, az íze kell
a raguba, de nem muszáj utána megenni.A gombát érdemes négybe vágni, és nem karikára, hogy ne főjön szét majd teljesen.
Amikor a hús már legalább 40 perce fő,
akkor egy kicsit kiveszem az edényből, de csak egy pár percre.
2 ek. Vajat teszek az edénybe, és a gomba
kivételével minden zöldséget beleteszek. Nem kell sokáig pirítani a zöldséget,
elég neki egy pár perc. Ezután visszateszem a húst is az edénybe, és az egészet
felöntöm a sörrel, és hozzáadom a 3 ek mustárt. Fedő alatt közepes fokozaton
legalább 1 órán át főzőm.
Ha szükséges pótolom a folyadékot, akár
sörrel, is lehet, de én inkább a vizet javasolnám. Az 500ml sör éppen elég ízt
fog adni a ragunak.
Amikor a ragút már másfél órája főztem,
beletettem a negyedekbe vágott barna gombát.
Már csak annyi ideig kellett
főznöm, míg a gomba is készen lett, mert másfél óra alatt a hús már kellőképpen
megpuhult.
A póréhagyma teljesen belefőtt a szaftba,
és egy kicsit be is sűrítette.
Köretként zsemlegombócot, rizst vagy főtt
krumplit ajánlok hozzá. A hús omlós lesz a sörnek és a hosszú főzési időnek köszönhetően. A tálalás után már nincs más dolgotok, minthogy bezsebeljétek a sok dicséretet.
Jó étvágyat!
@Eszter