Egyik nap rávettem magam, hogy végre rendet rakjak a konyhaszekrényben, és döbbenten vettem észre, hogy legalább 5 doboz rizst sikerült felhalmozni. Ebből levontam a tanulságot, hogy rendet kell tartani, de, hogy ez sikerült-e vagy sem, az egy másik történet. Szóval a nagyjából 2,5kg rizs büszke tulajdonosaként úgy döntöttem, hogy el kell fogynia a felhalmozott mennyiségnek, és ennek érdekében elkészítettem a Trópusi rizssalátát. Nem kellett embertelen mennyiségű rizst felhasználnom hozzá, de első lépésnek megtette.
Hozzávalók
2 zacskó gyorsrizs /mindegy, hogy barna, vagy hosszú szemű, vagy vadrizs/
2 db paradicsom /közepes méret/
1-2 db piros színű kaliforniai paprika
1 db sárga színű paprika
1/2 ananász konzerv
1-2 maréknyi mazsola mix
csirkemell
édes chili szósz
A hozzávalók arányain tetszés szerint változtathattok...
Első lépésben megpirítottam a csirkemellet,gyorsan megvan, főleg, ha van kerámia bevonatos serpenyőtök. Igen kicsit dicsekszem vele, én nem olyan régen vettem, és nagyon elégedett vagyok vele.
De visszatérve a salátához. A csirkemellet, az én esetemben 4 db, besóztam, felkockáztam, és egy pici olajon megsütöttem.
Közben a mazsola mixet beáztattam egy kis vízbe. Nem kell egész estére vízben hagyni, mert körülbelül 20 perces fürdőzés után is megfelelő méretűre duzzad. Azért szeretem a mixet, mert a hagyományos mazsola mellett, szultán vagy aranymazsola is van benne, ami még édesebb, illetve a most vásároltban még vörös áfonya is volt.
A rizst feltettem főni, és ezúttal beállítottam az órát is, mert rendszeresen elfelejtem nézni az időt, és túlfőzöm a rizst, ami nem lenne gond, ha mondjuk tejberizst szeretnék, de most nem azt készítettem. Szóval szigorúan betartottam a 12 percet, amit a dobozra írtak.
Felkockáztam a paprikákat. A piros színű, vastag húsú kaliforniai paprika az édes ízével nagyon jól illik az ananászhoz, és megfelelő mértékben harmonizál a kissé savanykás áfonyával. A sárga színű paprikámnak semleges íze volt, de nem csak az íz a lényeg, hanem a látvány is, és én egy igazán szép színes salátát szerettem volna.
Amikor a rizs megfőtt, leszűrtem, összekevertem a csirkemell darabokkal, és a paradicsom, paprika, mazsola és ananász is mehetett mellé. Összeforgattam, és meglocsoltam egy kis édes chili szósszal. Ettől egy picit csípős lesz, de nem annyira, hogy ne lehessen megenni. Azt hiszem a pikáns jobb kifejezés, mint a csípős. Igen, ez a saláta pikáns!
Oh, még mielőtt elfelejtem, nem vártam meg, hogy a rizs kihűljön, mert ezt így melegen érdemes fogyasztani, bár hozzáteszem, a pár órával későbbi repetánál, a hideg változata is ugyanolyan jól esett.
Jó étvágyat!
@Eszter