Szépen előre megterveztem, hogy mit fogok főzni, reggel kinyitottam a szemem, izgatottan indultam bevásárolni, csak úgy hagyományosan egy papírcetlivel a kezemben, amin az összetevők listája szerepelt.
Odaértem a piacra megvettem az alapanyagokat, de már ott megdőlni látszott a terv, máris változtattam egy két dolgon.
Hazaérve kipakoltam mindent és bár az alapanyagok maradtak, az ételek teljesen átalakultak a fejemben. Így lett tehát a darabolt csirkéből egyben sült csirke, a répatócsniból sütőtökpüré.
A hozzávalók |
Fontos megjegyezni,hogy én általában érzésre főzök, tehát sokat kóstolok és nézegetem az ételt készítés közben és amikor úgy gondolom (általában jókor) jóváhagyom az eredményt. Ennek ellenére próbálok minél precízebb mértékeket megadni nektek.
Lássuk hát, hogy mi, hogyan készült:
Késélezés |
Egyben sült csirke (citromos-fokhagymás-kakukkfüves)
Hozzávalók:
- 1db egész csirke
- 2 nagy egész fokhagyma ( nem kell meghámozni)
- 1 közepes fej lilahagyma
- 3 közepes citrom
- só (én sóhelyettesítőt használtam), bors, kakukkfű
- két evőkanál olaj (én kókuszolajat használtam)
- kb 2 dl száraz fehérbor
Előkészületek:
Megmostam a csirkét kívül-belül, majd letörölgettem. Az öntethez a sóhelyettesítőt, a borsot, a kakukkfüvet, kókuszolajat és két evőkanál citromlevet kevertem össze, ezzel alul-felül-belül bedörzsöltem a csirkét. 1 citromot és a lilahagymát felvágtam, egy fokhagymát darabokra szedtem és beletettem a csirkébe. A fokhagymát nem kell megpucolni, mert így a héjában nagyon finom krémesre sül és nem ég meg.
Mindjárt megy a sütőbe |
Elkészítés:
A csirkét beletettem a tepsibe mellészórtam a maradék fokhagymát, lilahagymát friss kakukkfüvet és a 2 dl száraz fehér bort. Mivel nekem gáztűzhelyem van, nem tudok pontos hőfokot mondani, de körülbelül 180 fokon sütöttem alufóliával lefedve, egy és háromnegyed órán keresztül. Utána leszedtem az alufóliát és kb. 220 fokon ropogósra sütöttem.
Sültcsirke |
Megjegyzés: Szerintem nagyon egyszerű,bár nem a leggyorsabb recept. Kezdők is nyugodtan választhatják.
Megjegyzés 2: A sóhelyettesítőt valójában tesztüzemmódban használtam. Még fejlesztés alatt álló termék, hamarosan boltokban is kapható lesz. A célja, hogy minimálisra csökkentsük a felhasznált só mennyiségét.
Kakukkfüves-citromos csirke sütőtökpürével |
Tócsni helyett Sütőtökpüré répával, naranccsal és almával
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 közepes narancs
- 1 darab kisebb savanykás alma
- 1 lilahagyma
- 2 evőkanál olaj ( én kókuszolajat használtam)
- 1dl tejszín
- 1 kis darab vaj
- só ( én sóhelyettesítőt használtam )
- 1 húsleveskocka vagy alaplé (én lefagyasztott alaplevet használtam, volt egy korábbi főzésből)
Előkészületek:
Meghámozom, és kisebb darabokra vágom a zöldségeket.
Elkészítés:
Az olajat felforrósítom és beleteszem a hagymát. Nem kell annyira apróra vágni, mert a végén úgyis összepürésítjük. A hagymát megfonnyasztom, hogy édeskés íze legyen. Ráteszem a sütőtököt, az almát és a répát, együtt párolom majdnem teljesen puhára. Teszek bele egy jégkockányi alaplevet, belenyomom a narancs levét és egy pici narancs héjat reszelek bele. Amikor megpuhult, botmixerrel pürésítem, beleteszem a vajat és a tejszínt. Ne legyen túl folyós az állaga, kicsit hígabb csak mint a krumplipüré.
Megjegyzés: Ha levest főztök - mindegy, hogy zöldség vagy húslevest -, és marad lé, fagyasszátok le mondjuk egy jégkockatartóban és bármikor felhasználható.
@Jucus