Imádom a pogácsát, és valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül a magyarok között. Több előnye is van ennek a süteménynek. Könnyű elkészíteni, viszonylag a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon a hozzávalók ára, és minden alkalomra jó. Házibulitól esküvőig, mindig megállja a helyét az asztalon.
Ezt a könnyen elkészíthető túrós pogácsát
megsütöttem a kollégáimnak, és meg kell mondanom osztatlan siker övezte
cselekedetem. A kolléganőim többsége más nációt képvisel, vannak
közöttük írek, ukránok, lengyelek, brazilok és még sorolhatnám. Közülük
sokan még nem kóstoltak túrót előtte, de egyáltalán nem voltak
fenntartásaik.
A túró rudit is kedvelik, de ez már egy másik történet...
A recept nem saját, a Google segítségével találtam, ezért nem is szeretnék úgy tenni, mintha az én fejemből pattant volna ki. Annyit módosítottam a hozzávalók mennyiségén, hogy én picivel több lisztet használok, mert nekem túl lágy volt a tészta az eredeti 25 dkg-mal. De ezt mindenkire rábízom, ahogy szereti, úgy csinálja.
Recept
25 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg liszt / Én 35 dkg-ot használok, mert a pogácsa tésztája könnyedén felveszi a lisztet, és úgy éreztem, hogy a 25 dkg kevés/
2 dkg só
1 sütőpor
1 tojás
Megkenéshez
1 egész tojás
reszelt sajt
Elkészítés
Az egész nagyon egyszerű, de, hogy a kevesebb gyakorlattal rendelkező olvasóim se essenek kétségbe, képekkel is illusztrálom, a tészta összeállítását. Néha segíteni szokott, ha látjuk, körülbelül hogyan kell kinéznie annak, amit éppen el szeretnénk készíteni.

A túrót áttöröm villával, és ráütöm a tojást.
Érdemes a tojást először egy pohárba feltörni, mert soha nem tudhatjuk milyen nem várt meglepetés érhet minket, így jobb, ha nem tesszük bele egyből a hozzávalókhoz.

A sót ne hagyjuk ki, nem kell bele sok, de, ha elfelejtjük, akkor az íze hiányozni fog a tésztából.

A lisztet egy külön tárba mérem ki, és ehhez adom hozzá a sütőport. Alaposan összekeverem, mielőtt, hozzáadnám a többi hozzávalóhoz, így biztos lehetek benne, hogy a sütőpor is jól össze fog keveredni mindennel.


Én nem használok fakanalat, vagy más keverőeszközt, hanem egyből gyúrni kezdem a tésztát. Nem kell aggódni, csak az elején tapad a kezünkre, ha összeállt, akkor már nem lesz nyúlós-ragadós massza.

A tésztának valahogy így kell kinéznie, amikor készen van. Ezután fóliával lefedem a tálat, és egy órára a hűtőbe teszem pihenni.
Van, amikor egy egész éjszakára a hűtőben hagyom a pogácsát. Ilyenkor a tészta kicsit kemény lesz, de a meglisztezett nyújtódeszkán csak át kell gyúrni egy kicsit, és máris szaggathatjuk belőle a pogácsákat.


Minden pogácsa tetejét megkenem tojással, ettől szép színe lesz, mikor megsül.

Megszórom a sajttal. Egészen nyugodtan megbolondíthatjuk az ízeket egy kis füstölt sajttal.
180 Co – on 15-20 perc alatt arany barnára sütöm.
A végeredmény! Érdemes két adag tésztát készíteni, mert a pogácsa soha
nem tart sokáig, főleg, ha nagy a család. Egyébként ha le van takarva
akkor akár még két nap múlva is fogyasztható, és az ízé is ugyanolyan
finom.
A konyhám egybe van nyitva a nappalival, ami időnként nem igazán hálás megoldás, amikor olyasmit főzök, aminek erős az illata, mondjuk töltött káposztát. De most, igazán nem zavar, hogy az egész lakást belengi a frissen kisült sajtos pogácsa illata.
Remélem mindenkinek csorog már a nyála. :) Ha kérdésetek van, vagy csak szeretnétek megosztani az élményeteket, írjatok bátran!
@Eszter