Vannak akik nem rajonganak a májért, mondván egy kiválasztó szerv és hát mégse együk meg azt ami más élőlény nem kívánatos mérgeit szűri. Én nem vagyok ilyen tudatos ebben a tekintetben, nagyon szeretem főleg a csirkemájat na és persze a liba és kacsamájat is. A legjobban csirkehúslevesben. Elég ritkán állok neki az egész napos leveskészítési tortúrának és mivel a szokásos rántott és resztelt változatot kevésbé szeretem, ezért próbáltam újra kreálni a kívánt állagot, ízt. A köret is elég hamar összejött: rozmaringos zöldségek, karamellizált hagyma és citromos barna rizs.
Csirkemáj "Steak" rozmaringos zöldségekkel, karamellizált hagymával és citromos barna rizzsel
Párolt zöldségek rozmaringgal
Hozzávalók:
1 db alma
1 db közepes répa
50 dkg gomba (csiperke vagy ízlés szerint bármilyen más fajta is jó)
1 evőkanál kókuszolaj
só, bors, sok friss és kevés őrölt rozmaring, tárkony, lestyán
Előkészületek:
Feldaraboltam a zöldségeket, a répát kisebb a gombát nagyobb darabokra.
Elkészítés:
A kókuszolajat felhevítettem és először a répát pirítottam meg, majdnem puhára. Következett a gomba és az alma is. Jó alaposan megfűszereztem a friss fűszerekkel, sóztam, borsoztam. Elforraltam a levet, amit a gomba eresztett és ezzel el is készült.
Karamellizált hagyma
Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma
1 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál egyszeres édesítő vagy cukor
1 evőkanál balzsamecet
só
Előkészületek:
Megpucoltam és felszeleteltem a hagymát.
Elkészítés:
A forró kókuszolajon megfuttattam a hagymát, majd lejjebb vettem a hőfokot és fedő alatt puhára pároltam. Amikor megpuhult levettem a fedőt, hozzáadtam az édesítőt (eritrit) és a balzsamecetet. Egy kicsit összeforraltam és félretettem.
Citromos barna rizs
Hozzávalók:
1 1/2 bögre barna rizs
3 bögre víz
2 db húsleveskocka
1 evőkanál kókuszolaj
egy fél citrom héja és leve
só
Elkészítés:
A rizst a kókuszolajon megpirítottam. Fűszereztem a sóval és a húsleves kockával. Belereszeltem a citrom héját és belenyomtam a citrom levét. Fedő alatt puhára pároltam
Csirkemáj "Steak"
Hozzávalók:
80dkg csirkemáj
3 evőkanál kókuszolaj
Előkészületek:
A csirkemájat megtisztítottam a szívtől ( ezt lefagyasztottam, jó lesz levesbetétnek) megmostam és letörölgettem. Nem vágtam kisebb darabokra, egyben hagytam.
Elkészítés:
Az olajat felforrósítottam és a májakat, oldalanként 3-4 perc alatt megpirítottam. Nagyon figyeljünk oda, hogy ne süssük túl. Akkor tökéletes, ha a külsején pirított kéreg van, de a belseje krémesen puha.
Őszintén szólva, nem is gondoltam volna, hogy ez az egyszerűen elkészíthető fogás ennyire finom lehet. Jól látjátok, a májat nem sóztam, de egyáltalán nem hiányzott róla. A máj, a zöldségek és rizs nagyon jól passzolnak egymáshoz, megyek is és eszem még egy adagot belőle! :)
Jó étvágyat!
@Jucus